Hitta rätt app för ljudböcker

Deckare, romaner, självbiografier, fakta, barnböcker, skräck…utbudet av ljudböcker är helt enormt. I dagens fullbokade värld är det underbart att inte behöva ge upp litteraturen tack vare möjligheten att lyssna på böcker. När du pendlar, står i kö, är ute och promenerar eller tränar – det finns alltid tillfällen att gå in i litteraturens värld.

Med teknologins hjälp är det idag otroligt smidigt att antingen ladda ner eller streama böcker i mobilen och det finns ett stort utbud med Ljudboksappar som har massor att erbjuda. Vissa är virtuella bibliotek och andra lite mer specialinriktade. Ett är dock säkert – det finns ljudboksappar för alla! Några av de populäraste apparna är följande:

  • BookBeat – har svensk och utländsk litteratur i alla genrer
  • Nextory – här får du tillgång till över 300 000 böcker
  • Storytel – lyssna på människors spännande öden och upplevelser
  • Bokus Play – internetbokhandeln som blivit en växande streamingtjänst
  • Audible – ljudböcker kopplade till Amazon och har därför ett större engelskspråkigt utbud

Därför har ljudböcker blivit så populära

För bara något årtionde sedan ansågs ljudböcker vara något för äldre personer eller människor med nedsatt syn. Idag har marknaden vuxit explosionsartat och ljudböcker är mer populära i många länder än traditionella läs-böcker. Det beror på flera faktorer, inte minst att det är så enkelt att ladda ner en app och bara börja lyssna – förr krävdes en CD-spelare för att kunna få tillgång till ljudböcker. Med den ökade efterfrågan har kvaliteten också stigit, inte minst då det ställs större krav på inläsarna som ofta är etablerade skådespelare. Det gör upplevelsen ännu bättre, och åhöraren kan verkligen sjunka in i bokens innehåll. Ytterligare en bidragande faktor till ljudbokens popularitet är att många människor helt enkelt inte känner att de har tid eller sinnesro att sätta sig och läsa en regelrätt bok.

Välj den genre som passar bäst

Precis som med film och musik har alla människor olika preferenser när det kommer till ljudböcker. För närvarande är deckare den mest populära kategorin, inte minst så kallade true crime-berättelser där boken är baserad på verkliga händelser. Populariteten beror också ofta på hur boken är skriven. Om det är en bok med fakta och svåra termer är den inte så lätt att lyssna på medan en bok med mycket dialog är lättare att ta till sig när den kommer i audio format.

Att bestämma vilken ljudboks-app som är allra bäst kan vara ganska svårt, men som tur är har de flesta apparna prov-perioder där du kan lyssna gratis under en begränsad tid. Beroende på vilken app du väljer finns det också olika funktioner, till exempel möjligheten att ladda ner böcker och lyssna på dem offline, eller att skaffa ett familjeabonnemang där alla medlemmar kan lyssna. Olika målgrupper har som bekant olika preferenser, och det är roligt som förälder att kunna ge barn och ungdomar möjligheten att lyssna på deras egna favoritkategorier, som till exempel fantasy eller äventyrsromaner. Det finns ofta olika nivåer på medlemskapen, från ett billigare som ger ett mindre antal timmar till högre där du kan lyssna obegränsat varje månad. Ett abonnemang på ljudböcker är lika roligt som en gåva till dig själv som till andra, och det är inte särskilt förvånande att det blivit så populärt att lyssna.