Alltfler svenskar tittar på bilannonser online

Den svenska bilmarknaden har genomgått en påtaglig förändring. Numera är det begagnade bilar som har tagit över marknaden och intresset är enormt. Det ekonomiska läget tros vara förklaringen till boomen med bilannonser på nätet.

Efter räntehöjningar, elkris, stigande matpriser och drivmedel bortom all kontroll har begagnade bilar seglat upp som nummer ett på bilmarknaden. Det är framför allt bilannonser på nätet som har ökat i omfattning. Allt fler svenskar klickar hem en begagnad bil online.

Konsekvenser för marknaden

För bilmarknadens del blir svenskarnas ekonomiska tänkande och försiktighet allt tydligare. Dyra elbilar och bilar i de högre prisklasserna ligger inte i fokus just nu, utan det är begagnade bilar som är intressanta, inte bara för svenska konsumenter utan också för utländska bilhandlare.

Fördelarna med att vända sig till begagnatmarknaden som konsument är många:

  • Möjlighet att göra klipp
  • Stort utbud över hela landet
  • Sparar tid och pengar

Framför allt är det inflationen som har gjort att hushållen har mindre pengar att täcka alla utgifter med. Eftersom bilen är en stor utgiftspost är det naturligt att försöka dra ned på kostnaderna. Hur mycket drivmedel som går åt och hur mycket bilen kostar per månad blir viktiga faktorer att ta med i beräkningen. Det stora intresset för begagnade bilar driver dock upp priserna, men för konsumenten är det fortfarande ett mycket attraktivt val.

Marknadsplatser som Bilweb ser en ökad tillströmning av kunder som dessutom är vana vid näthandel. Idag är det inte konstigare att titta på bilannonser på nätet än det är att shoppa elektronik eller möbler. Nätet gör det enklare att fatta ett informerat och genomtänkt beslut samt gör det möjligt att verkligen jämföra sig fram till det absolut bästa alternativet. Som kund kan du alltid ge dig iväg till den aktuella bilhandlaren och provköra bilen. Alla anslutna bilhandlare är seriösa och bilarna har besiktigats samt har medföljande dokument i form av testprotoll och varudeklaration som intygar detta. Detta är en trend som experterna dessutom förutspår kommer att hålla i sig, vilket inte bådar gott för elektrifieringen och elbilarnas framtid. När ekonomin kärvar måste konsumenten i första hand vara lojal mot plånboken.