Därför ökar andelen frilansande journalister

Världen är föränderlig och antalet anställda journalister krymper. Friheten är det många journalister som lockas av när de väljer att bli frilansande journalist. Mer tid med familjen och mer nischade uppdrag är vardag för frilansjournalister.

Som frilansjournalist spelar du en viktig roll i medievärlden och du kan själv välja vilka jobb du ska ta. Att vara frilans journalist är något som har blivit allt mer vanligt. Det beror delvis på att en del mediehus drar in på personal och anlitar istället frilansande journalister. Sedan beror det även på att allt fler journalister värnar om friheten och prioriterar möjligheten att kunna välja vad de ska skriva och rapportera om själva. Många tycker även det är kul att utmana sig själv och göra något nytt.

“Vanliga uppdrag för frilansjournalister är att skriva artiklar för magasin, fack- och branschtidningar.” Läs mer här om arbetet som frilansande journalist.

Bygg ett nätverk som journalist

När du jobbar som frilansande journalist är vanliga arbetsuppgifter att skriva olika artiklar för diverse tidningar. Möjligheterna som journalist är oändliga och du kan arbeta med allt möjligt, både i Sverige och utomlands. Att vara frilansande journalist innebär att du är ditt eget varumärke och därför är det betydelsefullt att du lägger ner tid på att marknadsföra dig själv. Att ha en egen webbplats kan vara fördelaktigt och vara aktiv i sociala medier. Ett tips är att försöka utveckla ett personligt nätverk som du kan använda dig av. Journalistförbundet har en egen sektion enbart för frilansjournalister där du kan få guidning och möjligheter att träffa andra i samma situation.